In de certificeringsfase van mijn opleiding tot geboorte- doula aan de Doula Academie schreef ik een paper over Diabetes gravidarum, oftewel: zwangerschapsdiabetes.
Ik dook in de medische protocollen en onderzocht welke behandelingen er bij zwangerschapsdiabetes worden toegepast in Nederland om de kans op perinatale en postnatale complicaties te verkleinen.
Maar eerst een korte uitleg over het ontstaan van zwangerschapsdiabetes:
In de zwangerschap wordt de werking van insuline deels geblokkeerd door hormonen die de placenta aanmaakt, zoals: cortisol en progesteron. Deze blokkade zorgt ervoor dat insuline niet meer voldoende werkt. Normaal gesproken zal de alvleesklier meer insuline aanmaken tijdens de zwangerschap. Wanneer dit niet gebeurt, ontstaat diabetes gravidarum: een stoornis in de koolhydraatstofwisseling.
Risicofactoren voor diabetes gravidarum:
-
Vrouwen met diabetes type 2
-
Vrouwen met diabetes gravidarum in anamnese
-
Eerste graad familielid met diabetes mellitus
-
Vrouwen met een BMI >30 bij eerste prenatale controle
-
Bepaalde etnische groepen (Zuid-Aziaten, Hindoestanen, Afro-Caribiërs, vrouwen uit het Midden-Oosten, Marokko en Egypte)
-
Eerder kind met een geboortegewicht >P90 of >4500 gram
-
Onverklaarbare IUVD in anamnese (IUVD: kindje overleden in de buik)
-
Vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
Het aantal vouwen met diabetes gravidarum komt steeds vaker voor in Nederland. Dit komt onder andere doordat er steeds meer vrouwen zijn met overgewicht.
Reactie plaatsen
Reacties