5 redenen om jezelf een doula te gunnen

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 12:32

Het is voor sommige nog een nieuw fenomeen: een doula, oftewel: een geboortecoach. Waarom zou je een doula inhuren voor je bevalling? De meeste stellen geven veel geld uit aan een babykamer en een kinderwagen. Maar waarom zou je geen investering willen doen om goed voor jezelf en je baby te zorgen tijdens de zwangerschap- en bevalling?
Na het lezen van deze 5 redenen (en ja, er zijn nog veel meer redenen die ik zou kunnen opnoemen) weet je waarom een doula een geweldige aanvulling is binnen jouw geboorteteam.

1. Een doula helpt jou voor te bereiden op de bevalling

Met haar kennis en ervaring stoomt zij jou en je partner helemaal klaar voor de bevalling. Een doula weet als geen ander hoe zij vrouwen in hun kracht kan zetten en leert hen om de regie te houden over hun eigen bevalling. Een doula leert jou om te luisteren naar je eigen lichaam en te vertrouwen op je eigen intuïtie.

2. Een doula zorgt voor bewustwording, ontspanning en zelfzorg

Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap stress, bijvoorbeeld vanwege een drukke baan of hun gezin. Hierdoor zijn vrouwen minder bewust bezig met de zwangerschap, de komst van hun kindje én vergeten daarbij soms ook goed voor zichzelf te zorgen. Een doula is een cadeau die je jezelf mag gunnen, omdat zij jou helpt om te ontspannen, goed voor jezelf te zorgen en bewust met de zwangerschap leert om te gaan. Een bevalling kun je tevens ook niet overdoen, daarom willen vrouwen graag een doula om op die manier er alles aan te doen om een positieve bevallingservaring te creëren.

3. Een doula geeft jou individuele aandacht en support tijdens de zwangerschap- en bevalling

Een doula kent jou door en door en weet wat jou wensen en voorkeuren zijn, wat je spannend vindt of waar je tegenop ziet. Zij kan jou daarom met al haar liefde, toewijding en kennis ondersteunen tijdens jouw bevalling. Zij komt meerdere keren bij je thuis om je te begeleiden, geeft educatie over de naderende bevalling, is een vraagbaak voor al jouw vragen en stelt je gerust als je je zorgen maakt. De meeste doula’s bieden tevens aanvullende services die jou helpen om zo ontspannen mogelijk de zwangerschap door te komen of om je voor te bereiden op de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan een ontspannende zwangerschapsmassage.

4. Een doula is voor jou een vertrouwd gezicht binnen het geboorteteam, thuis of in het ziekenhuis

Een doula blijft tijdens de bevalling bij je en gaat pas weg als je baby geboren is. Een doula werkt niet in ploegendiensten en zal daarom nooit van dienst wisselen. Dit gebeurd wel met het zorgpersoneel in het ziekenhuis. En ook jouw verloskundigen van de praktijk werken met een rooster. Je weet niet van tevoren wie je gaat treffen bij jou bevalling. En bij een medische indicatie, waardoor je waarschijnlijk niet thuis gaat bevallen maar in het ziekenhuis, is de kans zeer groot dat jij een verloskundige of gynaecoloog gaat zien die jij nog niet kent. Een doula is dan een enorme uitkomt. En let wel, een medische indicatie kan ook pas ontstaan tijdens de bevalling, bijvoorbeeld als je kindje in het vruchtwater gepoept heeft of als er sprake is van niet vorderende ontsluiting. Dit zijn al redenen om je over te dragen aan de gynaecoloog.

5: Het ‘Doula-effect’

Doula support tijdens de bevalling heeft grote, positieve impact op de bevalling en het welzijn van de baby en de moeder. Doordat een doula de moeder empowered, vertrouwen geeft over haar eigen lijf, liefdevolle aandacht en begeleiding geeft, geeft dat de volgende effecten: 

  • Kortere bevallingsduur (25%)

  • Minder keizersneden (50%)

  • Minder verzoek om pijnstilling (60%)

  • Minder weeën opwekkende middelen nodig à synto (50%)

  • Minder kunstverlossingen (tang, vacuüm)

  • Betere APGAR scores van de pasgeborene

  • Hogere tevredenheid over eigen bevalling:

  • Sneller herstel van de vrouw

Wil jij na het lezen van deze 5 redenen ook een doula?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.