Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten en melkproducten. Het zorgt onder andere voor de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij een goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels
(Bron: www.voedingscentrum.nl)
Hoewel je met een gezond voedingspatroon niet snel een magnesiumtekort oploopt, kan het zijn dat je tijdens de zwangerschap wat meer magnesium nodig hebt. Bekende zwangerschapskwaaltjes kunnen verminderen of zelfs verholpen worden door je magnesiumniveau op peil te houden.
Onderstaande zwangerschapskwaaltjes kunnen gerelateerd zijn aan magnesiumtekort:
-
Spierkramp, met name in de kuit:
Een veelvoorkomende kwaal bij zwangeren. Komt vaak voor in het 2e trimester en gebeurd vooral ’s nachts. -
Vermoeidheid:
Magnesium wordt ook wel het ‘ontspanningsmineraal’ genoemd. Magnesium speelt ook een rol bij de aanmaak en het gebruik van energie. Tevens kan magnesium helpen om je gedachten te ordenen of je gevoelens van somberheid of lusteloosheid te bestrijden. Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je hersenen voor je gevoel trager of minder goed werken.(Bronnen: https://www.zechsal.nl/lusteloosheid-vermoeidheid-magnesium
-
Harde buiken:
Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Het is een samentrekking van de baarmoeder die een vervelend gevoel geeft op de buik. Magnesium zou hierbij kunnen helpen, omdat magnesium betrokken is bij de opbouw en het functioneren van de spieren, maar ook bij de ontspanning van alle lichaamscellen.
Let op: Heb je vaak last van harde buiken? Bespreek dit dan altijd met je verloskundige. Harde buiken zijn ook een teken van stress en kan een seintje zijn dat je het rustiger aan moet doen.
-
Rusteloze benen
Oftewel: het restless leg syndrome. Een veelvoorkomende kwaal die onschuldig is, maar je kunt er wel veel last van hebben. Vaak ontstaat het tintelende gevoel in de benen als je langere tijd zit of ligt. De oorzaak is onbekend, maar extra magnesium zou verlichting kunnen brengen. Magnesium is namelijk betrokken bij de ontspanning van alle cellen in het lichaam. (Bron: https://charlottelabee.com/magnesium-zwangerschap/)
Onderzoek:
Er zijn onderzoeken die suggereren dat een goed magnesiumgehalte tijdens de zwangerschap minder kans geeft op zwangerschapsvergiftiging, minder kans op een laag geboortegewicht en de kans op een miskraam verkleint. Echter moet hiernaar nog beter onderzoek worden gedaan.
Ontspannen voetenbadje:
Voordat ik start met de ontspannende prenatale voetmassage of een zwangerschapsmassage, bied ik een magnesium voetenbadje aan. Hiervoor gebruik ik magnesium vlokken. Deze vorm van magnesium is uitermate geschikt om toe te voegen aan een bad of voetenbad. Het magnesium wordt dan via de huid opgenomen en op die manier wordt het magnesiumniveau aangevuld.
Reactie plaatsen
Reacties