Droombevalling in het ziekenhuis (?!)

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 16:23

Je zag het al helemaal voor je: een thuisbevalling in bad, gedimd licht en kaarsjes aan. Veilig in jouw eigen omgeving. Zachte muziek op de achtergrond. In je ‘bubbel’ vang je de weeën op. Je partner ondersteund jou en moedigt je aan.  Er is rust in de ruimte. Je voelt je sterk en hebt het gevoel alles onder controle te hebben.

Je hebt de bevalling die je voor ogen hebt helemaal uitgeschreven in je geboorteplan. Aan alle details heb je gedacht en je hebt alles tot in de puntjes voorbereid. Je weet precies wat je wilt en wat je niet wilt, wat je wensen en voorkeuren zijn. Totdat je opeens, tijdens je zwangerschap- of tijdens je bevalling, toch moet uitwijken naar het ziekenhuis. Wat nu?!

 

Het allerlaatste wat je wilt is dat je in het heetst van de strijd moet schakelen van een thuisbevalling- naar een ziekenhuisbevalling. Het helpt enorm als je hier van tevoren al over nagedacht hebt en dit ook in je geboorteplan hebt beschreven. Je vraagt je misschien nu af hoé je je hierop voor kunt bereiden. Thuis is immers de fijnste plek, hoe krijg je die fijne sfeer ook in het ziekenhuis?

Hieronder 3 tips om je óók in het ziekenhuis (zoveel mogelijk) thuis te voelen:

  • Laat je informeren
    Zorg dat je tijdens de zwangerschap al weet naar welk ziekenhuis je graag zou willen als dat zou moeten zijn. Veel ziekenhuizen organiseren informatiebijeenkomsten om te vertellen wat er bij hun allemaal mogelijk is. Ook kun je zelf bellen en een afspraak maken om een keer op de afdeling te mogen kijken. Waar kun je dan op letten? Denk bijvoorbeeld aan: Zijn er bevalbaden beschikbaar? Of mag je je eigen bad meenemen? Hoe zien de verloskamers/ bevalsuites eruit?
    Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent bij welke complicaties je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. En gaat jouw eigen verloskundige dan met je mee? Of draagt zij je over aan de geboorte professionals van het ziekenhuis?

  • Geboorteplan
    Beschrijf in je geboorteplan altijd een plan B: ‘Wat als een thuisbevalling niet lukt? Naar welk ziekenhuis wil je dan graag? Wie wil je wel en niet in de kamer hebben tijdens je bevalling? Wil je studenten/stagiaires/arts in opleiding bij je bevalling of kies je ervoor om zo min mogelijk mensen om je heen te hebben? Wil je gebruik maken van pijnbestrijding, of juist niet? Wil je veel bewegingsvrijheid zodat je lekker veel rond kan lopen?

 

  • Je gaat naar het ziekenhuis en neemt mee…
    Veel spulletjes die je thuis zou willen gebruiken tijdens je bevallen, kun je gewoon meenemen naar het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan waxinelichtjes op batterij of andere fijne lichtjes, je eigen muziek, geboortebal massageolie, roomspray, je eigen kussen of plaid…  Wil je geen fel licht in je ziekenhuisbadkamer? Neem dan zwarte tape mee om de lamp wat af te plakken. Nog een tip: Check bij het ziekenhuis wat zij daar hebben: vaak is er wel een geboortebal aanwezig.
    Houdt er rekening mee dat ziekenhuispersoneel in ploegendiensten werken. Er is dus een grote kans dat er een dienstwisseling plaatsvindt tijdens jouw bevalling. Hierdoor zie je verschillende gezichten. Als jouw eigen verloskundige van de praktijk niet met je mee gaat naar het ziekenhuis, of zij wordt opgeroepen voor een andere bevalling, kan dat voor sommige vrouwen vervelend voelen omdat hun vaste gezicht wegvalt. Een doula biedt uitkomst, want zij blijft continu bij jou en dat zorgt dat zij een vertrouwd gezicht is binnen het geboorteteam.

Vind je het lastig om je voor te bereiden op een ziekenhuisbevalling? Ik kan jou hierbij helpen. Niet alleen met mijn doula-kennis, maar ook mijn eigen ervaringen met het bevallen in het ziekenhuis zullen je zeker op weg helpen.

Houdt er ook rekening mee dat bij sommige medische indicaties niet altijd alles mogelijk is. Als doula probeer ik altijd met de geboorte professionals te zoeken naar mogelijkheden die wél kunnen om zoveel mogelijk aan je voorkeuren te kunnen voldoen. Vaak ervaren vrouwen hun bevalling toch nog als positief, ook als is niet alles verlopen volgens ‘plan’. Dat kan ook niet, want een bevalling laat zich lekker niet plannen. Maar als je als vrouw het gevoel hebt dat je er echt alles aan gedaan hebt om jouw bevalling zo goed mogelijk te doorlopen, kan je nog steeds een geweldig empowerd gevoel krijgen en positief terugkijken op je bevalling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.